Novost iz knjigovodstva

Što turistički inspektori kontroliraju u inspekcijskom nadzoru u ugostiteljskim objektima ?

Bliži se turistička sezona, a samim time povećava se i broj otvaranja ugostiteljskih objekata. Kao i svake sezone, tako će i ovo ljeto turistički inspektori provjeravati posluju li ugostiteljski objekti u skladu s Zakonom o ugostiteljskoj djelatnosti.

Stoga ćemo u nastavku navesti koje su to povrede propisa za koje turistički inspektori najčešće naplaćuju kazne na mjestu izvršenja prekršaja, podnose optužne prijedloge, ili donose naredbe o zabrani rada u ugostiteljskim objektima.

Svaki ugostiteljski objekt prvenstveno mora biti registriran i ispunjavati sve potrebne uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, te mora imati ispunjene minimalne tehničke uvjete za uređenje i opremu objekta.

Na ulazu mora biti jasno naznačen naziv i oznaka vrste ugostiteljskog objekta, radno vrijeme, dok unutar njega trebaju biti postavljeni jelovnici i karta pića na stolovima, obavijesti o podnošenju prigovora potrošaća te zabrani konzumacije alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina, kuhinja mora udovoljavati ponudi objakta, dok sanitarni prostori trebaju biti uvijek besprijekorno čisti i dezinficirani.

Na kraju, ne smijemo zaboraviti ništa manje važno od prethodnog, a to je uvijek nasmijano, uljudno i profesionalno osoblje!